joi, 3 martie 2016

O comunitate informată este mai puternică!




Dragi prieteni,

Pe noi, echipa de-clic, ne deranjează foarte mult miile de tone de peturi ce se acumulează an de an în păduri și în albiile râurilor. Din acest motiv am decis să lansăm o campanie la sfârșitul lunii ianuarie, atunci când a izbucnit scandalul ambalajelor reciclate doar pe hârtie.

Peste 5000 de membri ai comunității de-clic au semnat până în prezent petiția “CORPORAȚIA FACE LEGISLAȚIA: ȘANTAJ LA PET” adresată președintelui, premierului și ministrului mediului. Li se cere să nu cedeze presiunii corporațiilor, să ne spună și nouă clar cine, cât a fraudat și să se gândească la un nou cadru legislativ. Din păcate, nici d-l Cioloș, nici d-na Palmer și nici d-l Iohannis nu și-au făcut timp să ne răspundă.

Semnează acum petiția
CORPORAȚIA FACE LEGISLAȚIA: ȘANTAJ LA PET
Mergând pe firul organizațiilor care au primit amenzi de la Fondul de Mediu, declarând cantități fictive de ambalaje reciclate, am descoperit mai multe nereguli:
  • în spatele acestor organizații de transfer de responsabilitate (OTR) stau marile corporații care acum sacrifică micii producători autohtoni și presează prin patronate relaxarea legislației;
  • aceste organizații care au mimat reciclarea sunt controlate de personaje cheie, foști directori din ministere, dar și actori din așa-zisa societate civilă convenabilă;
  • organizații care au fraudat bugetul contestă amenzile iar în instanță unele dintre acestea sunt reprezentate chiar de d-l Biriș, secretar de stat la ministerul de finanțe care ar trebui să recupereze prejudiciile;
  • membri ai comunității de-clic au fost prezenți la grupul de lucru pe deșeuri organizat la guvern. Din păcate aici am văzut care este atitudinea marilor companii față de societatea civilă: aruncă cu geanta după reprezentanții săi, la propiru.
Campania noastră a scos deja la iveală foarte multe amănunte care altfel ar fi rămas în umbră, departe de opinia publică. Ne dorim să continuăm și să convingem Ministerul Mediului că solicitările petiției noastre sunt îndreptățite. Pentru asta vom informa membrii de-clic pe mai departe, considerând că o comunitate informată este mai puternică!
Dacă subiectul reciclării ți-a stârnit interesul și vrei reciclare reală, nu pentru profit, semnează petiția:


Păstrăm legătura,
Claudia Apostol și echipa de-clic.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu